Tunesien
Indholdsfortegnelse
- Fakta om Tunesien
- Rejser til Tunesien
- Rejsevejledning til Tunesien
- Klima og vejr i Tunesien
- Markante byer i Tunesien
- FAQ – Diverse oftest stillede spørgsmål om Tunesien
- Hvad koster billeje i Tunesien?
- Hvad er valutaen i Tunesien?
- Kan man rejse til Tunesien?
- Skal man bruge Visum i Tunesien?
- Hvilken verdensdel ligger Tunesien i?
- Er det sikkert at rejse til Tunesien?
- Er Tunesien et EU-land?
- Hvor lang er flyvetiden til Tunesien?
- Hvor finder jeg et kort over Tunesien?
- Kan man rejse til Tunesien med all inclusive?
Tunesien er et af de mest nordlige lande i Afrika, og det grænser op mod Middelhavet og også landegrænser til Algeriet og Libyen. Landet rummer en del af Saharaørkenen mod syd, men i de nordlige dele af landet er der frodigt og grønt.
Landet har en lang og blodig historie, men i dag begynder der så småt at sænke sig en mere fredelig og demokratisk ro over landet. Dette lokker også flere og flere nysgerrige rejsende til, som ønsker at opleve de smukke hvide sandstrande, den spændende lokale mad og de mange smukke bygninger, markeder og historiske seværdigheder.
Igennem denne guide ser vi nærmere på Tunesien som rejsedestination, og vi kigger på nogle af de ting, du skal være opmærksom på; herunder sikkerhed, valuta mv.
Fakta om Tunesien
Landets geografisk areal er på ca. 163.000 km2, hvilket gør det til det mindste land i Maghreb-regionen. Til gengæld har Tunesien en høj befolkningstæthed, da der bor relativt mange mennesker i landet.
I hele landet boede der – anslået i 2014 – omkring 10.980.000 mennesker, hvilket gav en befolkningstæthed på 61,6 pr. km2.
I 2005 havde Tunesien en nominel BNP på 31,97 mia. dollars samlet set, hvilket resulterede i en BNP pr. indbygger på ca. 71.000 dollars. Valutaen i landet hedder dinar.
Landet har tidligere været under fransk kontrol, men i 1956 erklærede Frankrig landet for uafhængigt, og i dag har landet stille og roligt udviklet sig til et demokrati, om end stadig i den spæde start.
Det første frie og fredelige parlamentsvalg fandt sted i 2014, og det markerede samtidig Tunesiens afslutning på overgangen til et demokrati. Administrativt set er landet opdelt i 24 forskellige provinser, der yderligere tæller omkring 264 kommuner.
Rejser til Tunesien
Hvis du er på udkig efter rejser til Tunesien, så findes der mange flyselskaber, som flyver dertil, samt en del rejsebureauer, der tilbyder færdige pakkerejser og rejser med all inclusive til Tunesien.
Blandt nogle af de større danske rejseselskaber, som rejser til Tunesien, kan vi nævne Suntours og Bravotours.
Mange danskere rejser til Tunesien på badeferie, da landet byder på nogle af de smukkeste hvide sandstrande, som ligger lige ud til Middelhavet.
Derudover vælger mange at rejse på ferie til Tunesien, fordi landet rummer en unik blanding af det velkendte sydeuropæiske sommerklima med middelhavsvand, palmer og sandstrande og så de arabisk inspirerede bygninger, gader og kulturelle særegenheder.
Tunesiens større turistbyer er også blevet mere og mere anerkendt som populære rejsedestinationer for danskere og andre nationer verden over de seneste 10-15 år, eftersom landets mere fredelige områder også har fordret en større grad af servicemindedhed, imødekommenhed og professionalisme fra hoteller, restauranter og butikker i byerne.
Rejsevejledning til Tunesien
Det er altid en god idé at læse rejsevejledningen fra Danmarks Udenrigsministerie, inden du rejser til et nyt land – særligt lande uden for EU, da disse kan have andre regler eller særlige sikkerhedsmæssige tilstande, som du skal tage højde for.
Som tommelfingerregel kan du i øjeblikket godt rejse til Tunesien uden at være bange for overfald eller lignende, så længe du holder dig i de store populære byer, eller rejser med områdevante rejseguides på ture ud i landet.
Du kan bruge resten af denne guide som rejsevejledning, da vi også kommer nærmere ind på emner såsom valuta, sikkerhed og henvisninger til mere nyttig information.
Klima og vejr i Tunesien
Vejret i Tunesien er en blandet landhandel, eftersom landet geografisk set er delt op i 3 vidt forskellige geografiske zoner.
Sydpå finder du Saharaørkenen, hvor der er meget tørt og varmt det meste af året, og hvor landskabet er udgjort af sand- og saltørkener. Om vinteren kan der blive ekstremt koldt om natten, hvor temperaturerne ofte når langt under frysepunktet.
Midt i landet ligger et bælte af stepper med masser af saltsøer, hvor klimaet også er relativt tørt. Til gengæld finder man i den nordlige del af Tunesien – sammen med Atlasbjergene – et væld af frodige dale med gode muligheder for at dyrke afgrøde ved hjælp af kunstvanding.
Det er også i den nordlige, nordøstlige og østlige del af landet, der er mest behageligt at være som turist – både mht. vejret og sikkerhed.
I den nordlige del af Tunesien vil du opleve et typisk middelhavsklima med regnfulde og milde vintre, som strækker sig omtrent fra oktober til maj, mens somrene er varme og mere tørre.
Markante byer i Tunesien
Der findes mange spændende byer rundt om i Tunesien, store som små. Herunder har vi samlet nogle af de mest populære byer for danske turister, hvor der både er gode muligheder for afslappende badeferier og rejser med mere fart på og aktive udflugter til naturområder, historiske bygninger og øvrige seværdigheder.
Tunis: Tunis er hovedstaden i Tunesien. Den er samtidig landets største by med et areal på 213 km2 og et indbyggertal på ca. 1.200.000 mennesker, anslået i 2008. Det gav en befolkningstæthed på 5.644 personer pr. km2, hvilket også gør det til landets tættest befolkede område. I Tunis finder du Medinaen, som er på UNESCO’s verdensarvsliste med sine ca. 700 monumenter.
Sousse: Sousse er den tredjestørste by i Tunesien, og har omkring 250.000 indbyggere. Byen er også kendt for sine smukke sandstrande og tiltrækker hvert år mange badeglade turister til. Også den gamle bydel og Medinaen i denne by er på UNESCO’s verdensarvsliste.
Hammamet: Hammamet er også en relativ populære feriedestination, da den ligger ud til den smukke Hammamet-bugt med gode strande, men samtidig er en væsentlig del mindre end de øvrige byer i landet. Der bor ca. 98.000 indbyggere fordelt ud på hele byens område. Disse rammer var bl.a. med til at gøre Hammamet til Tunesiens første egentlig turistby.
Monastir: Monastir er også blevet en attraktiv turistby de senere år, og den gamle by ligger også dejligt placeret ud til Middelhavet. Byen har omtrent 92.000 indbyggere og er administrativt centrum for guvernementet af samme navn. Tidligere havde Monastir sin egen internationale lufthavn, men i dag benytter rejseselskaberne med byen som destination i stedet den moderne Enfidha Lufthavn ligesom Sousse.
FAQ – Diverse oftest stillede spørgsmål om Tunesien
Vi har herunder samlet en række af de mest stillede og mest vigtige spørgsmål om rejser til Tunesien og landet generelt.
Du kan altid finde flere informationer via store sider såsom Wikipedia og Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
Hvad koster billeje i Tunesien?
Det er svært at give et entydigt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af en lang række faktorer. Vi har dog undersøgt sagen nærmere og fundet nogle priseksempler til dig, så du kan få en indikation af prisen.
Til eksemplet har vi taget udgangspunkt i prisen på billeje af den billigste tilgængelig bil i 14 dage, med opsamling og aflevering i Tunis Lufthavn. Vi har kigget på 3 priser i hhv. august, september og oktober.
Billigste billeje i 14 dage i Tunesien:
- August: Ca. 4.400 kr.
- September: Ca. 2.000 kr.
- Oktober: Ca. 2.000 kr.
Som det fremgår af priserne herover, så kan prisen svinge meget afhængig af sæson. Er vi midt i turistsæsonen, så er priserne på billeje også højere ligesom alle andre ting.
Hvad er valutaen i Tunesien?
Valutaen i Tunesien hedder dinar, eller dinarer i flertal. Tunesiske dinarer er gennemsnitligt set mere værd end danske kroner, og i sommeren 2018 koster 1 dinar ca. 2,4 danske kroner.
Du kan med fordel veksle penge hjemmefra, inden du rejser afsted til landet, da det ofte kan være dyrere at hæve penge i hæveautomaterne lokalt i landet. Der er dog hæveautomater i alle større byer, så skulle du stå og mangler kontanter på et tidspunkt, kan du mod et gebyr alligevel hurtigt få fat i flere.
Kan man rejse til Tunesien?
Ja, man kan sagtens rejse til Tunesien. Du kan komme dertil forholdsvis billet med de fleste flyselskaber – dog skal du påregne mellemlandinger ved stort set alle flyselskaber med enkelte undtagelser.
Derudover skal du altid sørge for at undersøge sikkerhedsniveauet i landet, inden du rejser afsted. Du kan finde aktuelle vejledninger hos dit rejseselskab og på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Mange vælger at rejse til Tunesien til trods for den forhøjede terrorrisiko, og det kan også godt lade sig gøre på en forsvarlig måde, så længe du sørge for at undersøge, hvilke områder du bør begive dig ud i samt hvilke, du bør holde dig langt fra.
Skal man bruge Visum i Tunesien?
Ifølge Tunesiens egne myndigheder, så kan danskere rejse til Tunesien, hvis de følger nedenstående regler og krav til bl.a. Visum og pas:
- Indrejse er visumfrit i op til 90 dage
- Du skal have et dansk pas, som er gyldigt i op til 3 måneder ud over varigheden af dit samlede ophold i landet
- Danske nødpas, også kaldet provisoriske pas, bliver anerkendt ved både indrejse og udrejse. Ved udrejse skal du dog bruge en politirapport, som beskriver, at du har mistet passet, eller du skal kunne vise, at det ordinære pas er udløbet
Hvilken verdensdel ligger Tunesien i?
Tunesien ligger i Afrika, nærmere bestemt i den nordlige del af den enorme verdensdel. Det indgår geografisk i Maghreb-regionen, som bl.a. også tæller lande som Algeriet og Marokko.
Tunesien ligger op til Middelhavet og er derfor relativt tæt på mere velkendte områder såsom Italien, Spanien og Grækenland.
Er det sikkert at rejse til Tunesien?
Et af de vigtigste spørgsmål at stille, inden man tager på ferie, er naturligvis, om den ønskede destination er sikker – og er det så sikkert at rejse til Tunesien?
Hvis vi tager udgangspunkt i Udenrigsministeriets rejseanbefalinger, så er Tunesien i øjeblikket ikke blandt de mest sikre lande at rejse til, for at sige det mildt. Dog gælder deres advarsler mest for særlige dele af landet, mens visse turistpopulære områder stadig er forholdsvis sikre, og det er sjældent et problem for danskere at rejse dertil.
Pga. øget risiko for terror skal du dog være opmærksom på at have gyldigt billed-ID på dig, da der kan blive bedt om forevisning af dette ved indgange til turistattraktioner o. lign.
Generelt set bør du holde dig fra de sydlige og sydøstlige dele af Tunesien, som grænser op til Algeriet og Libyen. Derudover bør du undgå at opholde dig i områderne i den vestlige del af landet syd for den linje, der går gennem Nefta, Douz, Médenine og Zarzis.
Er Tunesien et EU-land?
Tunesien er ikke med i EU og er således ikke et EU-land. Tunesien er heller ikke et EEA-land, som er den udvidet samling af enkelte af lande i Europas økonomiske område (herunder Norge og Schweiz).
Hvor lang er flyvetiden til Tunesien?
Flyvetiden til Tunesien er ikke ubehagelig lang, da landet ligger i den nordligste del af Afrika og dermed lige syd for Middelhavsøerne. Flyvetiden afhænger selvfølgelig af dit valgte flyselskab, samt hvorvidt du inkluderer mellemlandinger for at spare lidt penge eller ej.
Vi har taget udgangspunkt i de hurtigste aktuelle ruter fra Københavns Lufthavn til lufthavne i de tre mest populære byer i landet, som du kan se herunder.
Hurtigste gennemsnitlige flyvetider fra København til Tunesien:
- Til Monastir: 5 timer og 35 minutter med 1 mellemlanding
- Til Enfidha tæt på Sousse og Hammamet: 7 timer og 30 minutter med 1 mellemlanding
- Til Tunis: 5 timer og 20 minutter med 1 mellemlanding
Hvor finder jeg et kort over Tunesien?
Hvis du skal bruge et kort over Tunesien, så anbefaler vi dig at bruge Google Maps, da det løbende bliver opdateret og er meget præcist.
Derudover er kortet let tilgængeligt på alle enheder, så uanset om du har adgang til en bærbar computer eller kun har din smartphone på dig, så kan du nemt finde et kort over Tunesien og landets forskellige byer og områder via Google Maps.
Du kan downloade appen på din smartphone eller tablet, hvorpå du også kan gemme forskellige ruter til f.eks. vandreture, bilture mv.
Kan man rejse til Tunesien med all inclusive?
Ja, du kan sagtens rejse til Tunesien med all inclusive, hvis du ønsker at skulle tænke så lidt som muligt på dine måltider og bare slappe af på ferien.
Der findes en lang række hoteller langs Tunesiens smukke kyster, hvor du kan bo med all inclusive. Blandt nogle af de større og mere kendte hoteller kan nævnes Hotel Orient Palace i Sousse samt lejlighedskomplekset Port El Kantaoui, som ligger lidt nord for Sousse.