Marokko

Marokko er et af de nordligste lande i Afrika og er samtidig en del af Maghreb-regionen. Marokko har landegrænser op mod Algeriet og Vestsahara, og en del af landets eget areal udgøres også af den ikoniske afrikanske ørken.

Marokko har kystlinjer ud mod både Atlanterhavet mod vest og Middelhavet mod nord, hvor du også finder det velkendte middelhavsklima, som du kender fra de øvrige lande og øer ved Middelhavet.

I 2005 blev det anslået, at der boede over 32.700.000 mennesker i landet, hvilket gav en befolkningstæthed på ca. 73,3 mennesker pr. km2. Landets samlede areal er på 446.550 m2, hvilket gør det til et af de mindre lande i Maghreb-regionen målt på areal.

Byer i Marokko

Der findes en lang række kendte og turistpopulære byer i Marokko, herunder hovedstaden Rabat, kystbyen Tanger og den største by målt på indbyggere, Casablanca.

I de følgende afsnit dykker vi længere ned i nogle af de mest populære byer i det nordafrikanske land, hvor du kort kan læse om byernes størrelse, indbyggertal og eventuelle nævneværdige seværdigheder.

Der findes også et utal af mindre landsbyer og ørkenbyer rundt om i landet, og hvis du deltager i nogle af dagsudflugterne fra de større byer og længere ind mod midten af landet, kan du selv opleve nogle af de små og mere primitive samfund i Marokko.

Rabat i Marokko

Hovedstaden i Marokko hedder Rabat. Den er langt fra landet største by, og med sine små 577.827 indbyggere (målt i 2014) ligger den langt under Casablanca. Ikke desto mindre er den Marokkos administrative hovedstad og.

Rabat ligger ud til Atlanterhavet, og om end et mudret flodleje efterhånden har givet dårligere forhold for byens muligheder som havneby, så trives industrien stadig i Rabat. Både tekstil- og fødevareproduktion samt byggeindustrien er fortsat i udvikling i hovedstaden.

Byen oplever også en stor efterspørgsel inden for turisme, selvom den er i stærk konkurrence med den væsentligt større by Casablanca.

Casablanca i Marokko

Casablanca er som nævnt landets absolut største by. Med et areal på ca. 386 km2 og et indbyggertal på 4.370.000 som anslået i 2016 har Casablanca en høj befolkningstæthed på over 11.300 mennesker pr. km2.

Casablanca er i manges øjne den mest interessante og vigtige by i Marokko pga. sin størrelse målt på såvel antal indbyggere og økonomi. Byen ligger i den nordvestlige del af landet og ud til Atlanterhavet ligesom Rabat.

Casablanca har både et stort udbud af uddannelse og industri, og den betragtes som Marokkos kommunikationsmæssige centrum. Foruden de to store internationale lufthavne i byen, så rummer den også en af de absolut største og travleste havne i hele Afrika.

Sidst men ikke mindst er Casablanca også udgangspunkt for jernbanenettet i hele Marokko, hvormed den spiller en central rolle i infrastrukturen i landet.

Marrakech i Marokko

Marrakech er også en af de helt store byer i Marokko og er formelt set en af landets traditionelle hovedstæder. Med 928.000 indbyggere som anslået i 2014 er Marrakech den 4. største by i hele landet, og den overgår således også hovedstaden Rabat målt på antal indbyggere.

Marrakech er placeret i den sydvestlige del af landet og er en af de storbyer i Marokko, som ikke ligger ud til hverken Atlanterhavet eller Middelhavet. Byen ligger for foden at de ikoniske Atlasbjerge og byder på smukke naturoplevelser i de omkringliggende områder såvel som spændende kulturelle oplevelser inde for bymuren.

I Marrakech finder du således en af de turistpopulære medinaer, som er den gamle bydel, der grænser op til den nyere og mere moderne bydel kaldet Gueliz. I Marrakech finder du det største klassiske marked i hele Marokko, kaldet souk.

Agadir i Marokko

Agadir ligger ud til Atlanterhavet ca. midt i Marokko og omtrent 508 km syd for Casablanca. Agadir er en populær turistby pga. det aktive byliv og de flotte badestrande i og uden for byen.

I 2014 blev der optalt et indbyggertal på ca. 422.000, hvilket gør Agadir til Marokkos 10. største by. Byen har en tragisk nyere historie på det klimamæssige punkt. I 1960 blev Agadir nemlig ramt af et voldsomt jordskælv, hvor over 10.000 mennesker omkom og mange flere blev alvorligt kvæstet.

Siden da har indbyggerne i den ellers smukke og spændende havneby rejst byen på ny, og i dag er Agadir genopbygget ca. 2 km syd for epicentret.

Tanger i Marokko

Tanger er en af de mest nordligt beliggende byer i Marokko, og der afgår af samme årsag hyppigt færgeture fra byen til byen Tarifa i Spanien, som ligger lige nord for Marokko. Ikke ret langt nordøst for Tanger er det også muligt at sejle fra Marokko til Gibraltar, som er en lille britisk ø, der hænger sammen med Spanien.

Tanger er en stor by med ca. 974.000 indbyggere og en befolkningstæthed på 4.882 personer pr. km2. Byen er særligt interessant for turister af flere forskellige årsager; først og fremmest finder man mange smukke sandstrande ved Tanger, og byens størrelse sikrer et aktivt by- og natteliv for de interesserede turister.

Men derudover er der særligt én attraktion, som er ekstra populær – tæt på Tanger finder man nemlig Herkules’ grotte, hvor mytehelten efter sigende skulle have overnattet før en af hans prøvelser.

Fez i Marokko

Fez er en storby i Marokko med over 900.000 indbyggere. Byen ligger i den nordlige del af landet, og den er samtidig en af de ældste storbyer i Marokko. Dens opførelse kan dateres tilbage til 789 e.Kr., hvor de muslimske erobrere grundlagde byen.

Fez har af flere omgange været hovedstad i landet, og dens medina, som er den gamle bydel, er på UNESCO’s verdensarvsliste. En anden interessant detalje ved Fez er, at den – som navnet antyder – både gav navn til og eksporterede den traditionelle mellemøstlige hat af samme navn.

Essaouira i Marokko

Essaouira er en væsentligt mindre by end de øvrige her på listen. Med sine kun 60.000 indbyggere ligger den langt under de øvrige byer, men alligevel tiltrækker Essaouira hvert år masser af turister. Særligt surfere har tendens til at rejse til den sydligt beliggende kystby, da klimaet her er perfekt til vandsport.

Essaouira lokker dog også andre turister til, bl.a. pga. sin gamle medina og sin særlige arkitektur, som begge er på UNESCO’s verdensarvsliste. Byen var også meget tidligt aktiv inden for eksport og handel med andre afrikanske lande og Europa, og der blev allerede fra omkring år 100 f.Kr. eksporteret purpur til Rom i Italien.

FAQ om Marokko – Oftest stillede spørgsmål

Marokko er et interessant land på mange områder; den lange og konfliktramte historie, de smukke naturområder herunder Atlasbjergene og Atlanterhavets vilde kystlinjer, arkitekturen, kulturen og den centrale placering, som har resulteret i handel og industri i mange af de store byer.

Men hvad bør du egentlig vide om Marokko, før du rejser dertil? I de følgende afsnit har vi taget udgangspunkt i nogle af de spørgsmål, som oftest rejser sig hos personer, der planlægger en visit til det nordafrikanske land.

Hvor finder jeg billige rejser til Marokko?

Der findes en del flyselskaber, som flyver fra Danmark til Marokko, om end nogle af ruterne byder på mellemlandinger i f.eks. Tyskland eller Spanien.

Det er både muligt at finde billige rejser og afbudsrejser til Marokko, så længe du søger de rigtige steder. Vi kan som udgangspunkt anbefale de større flyrejseportaler såsom Momondo og Skyscanner, hvis du er på udkig efter de billigste flybilletter eller hurtigste ruter.

Du kan også finde pakkerejser og charterrejser til Marokko hos rejseselskaberne, herunder Spies, Apollo og Tui. Også mindre rejseselskaber kan anvendes – her slår vi et slag for ViktorsFarmor, som er et lille rejseselskab, der har specialiseret sig i rejser til nogle af Afrikas mest spændende lande såsom Marokko.

Hvordan er vejret i Marokko?

Vejret i Marokko er generelt varmt og tørt – ligesom med mange af de øvrige lande i Maghreb-regionen gælder det, at jo længere ind i landet du kommer, desto varmere og tørrere bliver det. Den golde Saharaørken løber gennem landet og bevirker, at den inderste del af Marokko er nær umulig at bebo.

Ved kysterne til Middelhavet og Atlanterhavet finder du et mere frodigt klima, hvor temperaturerne er til at holde ud både om vinteren og sommeren.

Herunder kan du se gennemsnitstemperaturer om natten og dagen for 3 af landets populære byer hhv. om sommeren og vinteren.

Dagtemperaturer i juli:

 • Marrakech: 37 grader
 • Casablanca: 26 grader
 • Tanger: 26 grader

Nattetemperaturer i juli:

 • Marrakech: 20 grader
 • Casablanca: 18 grader
 • Tanger: 18 grader

Dagtemperaturer i januar:

 • Marrakech: 17 grader
 • Casablanca: 17 grader
 • Tanger: 15 grader

Nattetemperaturer i januar:

 • Marrakech: 6 grader
 • Casablanca: 7 grader
 • Tanger: 8 grader

Mange vælger bevist ikke at lægge deres rejse til Marokko midt om sommeren, da det hurtigt kan blive for varmt for de fleste. Overvej derfor at rejse dertil om efteråret og evt. i foråret afhængig af formålet med din rejse.

Hvad hedder hovedstaden i Marokko?

Hovedstaden i Marokko hedder Rabat. Rabat er dog ikke landets største by, da den kun har omkring 577.000 indbyggere, mens Casablanca eksempelvis har over 4.370.000. Foruden at være national hovedstad i kongedømmet, så er Rabat også hovedstad for Rabat-Salé-Zemmour-Zaer-regionen.

Hvordan finder jeg et kort over Marokko?

Hvis du skal bruge et kort over Marokko, så er den letteste og hurtigste vej til dette via Google Maps. Google Maps kan enten tilgås via browseren på din PC, eller du kan hente kortet ned som app på din smartphone.

Med Google Maps kan du nemt slå et kort over Marokko op, og du kan indtaste ruter i bl.a. bil, til fods eller med cykel. Google Maps virker også med telefonens indbyggede GPS, så du altid kan se, hvor i Marokko du befinder dig, samt hvordan du kommer fra A til B.

Hvilken valuta bruger man i Marokko?

I Marokko bruger man marokkansk dirham, også forkortet til MAD. I august 2018 blev den marokkanske dirham ca. til kurs 68 i danske kroner.

Som udgangspunkt kan du ikke betale med euro de fleste steder i Marokko. Det er også svært at få vekslet danske kroner mange steder – derfor anbefaler vi, at du har lidt euro med hjemmefra til at kunne veksle dernede, hvis du ikke har bestilt valuta hjemmefra.

Skal jeg bruger visum i Marokko?

Du skal ikke bruge visum, når du rejser ind i Marokko som dansk statsborger. Den visumfri periode gælder i op til 90 dage. Efter de 90 dage skal du enten rejse ud af landet igen eller søge om visum.

Derudover skal du have et gyldigt pas, som skal være gyldigt i minimum 3 måneder efter udrejse fra landet.

Hvilke vaccinationer skal jeg have, før jeg rejser til Marokko?

Du kan altid se på Statens Seruminstituts hjemmeside, hvilke vaccinationer, der anbefales, inden du rejser til Marokko eller andre lande i Afrika og resten af verden.

Mængden og type af vacciner afhænger bl.a. af rejsens varighed. Hvis du kun skal være i Marokko i 1-4 uger, så anbefaler Statens Seruminstitut følgende vaccinationer:

 • Stivkrampe
 • Difteri
 • Hepatitis A
 • Særlige risici – Hvis du har planer om at besøge familie i landet som turist, bør du også sørge for at få tyfus- og hepatitis B-vaccinerne

Du bør altid holde dig ajour på Statens Seruminstituts hjemmeside, så du har helt styr på, om du har de rette vaccinationer i god tid før afrejse.

Hvor ligger Marokko?

Marokko ligger i Nordafrika, nærmere bestemt i Maghreb-regionen, som bl.a. også udgøres af lande som Algeriet, Libyen, Mauretanien og Tunesien. Marokko er et af de mest nordligst beliggende lande i Afrika, kun overgået af Algeriet og Tunesien. Marokko ligger endvidere lige op til Spanien, Portugal og Gibraltar, og der afgår dagligt færger mellem de to verdensdele.

Hvad er de 3 mest populære seværdigheder i Marokko?

Hvis man tager et kig på en af verdens mest anvendte rejseguides, TripAdvisor, så er de 3 allermest populære seværdigheder i Marokko som følger:

 1. Majorelle-haven, også kaldet i Jardin Majorelle, beliggende i Marrakech
 2. Medinaen i Marrakech
 3. Souk, de såkaldte handelskvarterer, i Marrakech

Som det fremgår herover, så er der rigtig mange turister, der vælger at tage til Marrakech, når de skal besøge det afrikanske land.

Byen rummer mange seværdigheder, oplevelser og aktiviteter for alle type turister, hvad enten man er historieinteresseret, går op i arkitektur, eller blot ønsker at se de lokale markeder, små restauranter og butikker.