Tunis

Tunis er den største by og samtidig hovedstad i det nordafrikanske land Tunesien. Tunis har over 1,2 mio. indbyggere og en befolkningstæthed på 5.644 personer pr. km2. I denne guide ser vi nærmere på, hvorfor så mange turister hvert år besøger den smukke og gamle middelhavsby.

Vi kigger nærmere på de mest populære attraktioner og seværdigheder i Tunis, og så kommer vi omkring nogle af de oftest stillede spørgsmål og praktiske informationer om storbyen.

Tunis’ nyere historie i korte træk

Helt fra 1881 til 1956 var Tunis besat af Frankrig, som sidenhen har overgivet magten tilbage til det tunesiske folk og Tunesiens stat. Aksemagterne havde byen under kontrol i en periode under 2. Verdenskrig, men i 1943 kom Tunis igen under franskmændenes magt.

PLO, også kendt på dansk som den Palæstinensiske Befrielsesfront, havde hovedkvarter i byen fra 1982 til 1993. I 85 blev hovedkvarteret dog bombet, og mere end 60 personer omkom. Angrebet blev ledt af det israelske luftvåben.

Tunis har gennem de sidste århundreder og endda årtier været udsat for meget uro og optøjer. I dag er der stadig politiske kampe, men som turist kan man efterhånden følge sig ganske sikker i de fleste områder af byen.

Top 5 attraktioner i Tunis

Tunis er en storby og byder derfor naturligt på mange spændende attraktioner og seværdigheder. Til denne guide har vi udvalgt 5 af de mest populære turistattraktioner, som du med fordel kan overveje at besøge, når du rejser til Tunis.

#1 – Bardomuseet

Spørger du folk, som allerede har været i Tunis, så vil de fleste svare, at de kender til Bardomuseet. Det gamle museum hører blandt nogle af de mest velbesøgte attraktioner blandt turister i den tunesiske hovedstad.

Bardomuseet er hjemsted for verdens absolut største samling af romerske mosaikker, som også er et af de helt store trækplastre for museet. Når du besøger museet, vil du få adgang til at se gamle arkæologiske fund, som illustrerer Tunesiens historie over flere årtusinder.

Bardomuseet har eksisteret siden 1888 og er dermed over 130 år gammelt. I 2010 gennemgik museet en større udvidelse, så det i dag er det næststørste museum i hele Afrika næstefter Det Ægyptiske Museum i Kairo målt på samlingens størrelse og værdi.

#2 – Zitouna Moskeen

Zitouna Moskeen trækker også hvert år tusindvis af nysgerrige turister til. Det skyldes i høj grad den smukke bygning i sig selv samt de mange udsmykninger indenfor og udvendigt på moskeen.

Moskeen er samtidig den absolut ældste moske i den arabiske storby og har et samlet areal på over 5.000 m2, eller hvad der svarer til 1,2 hektar. Bygningen har hele 9 indgange, som giver adgang til den storslåede bygning med flere end 160 autentiske søjler, der i sin tid blev bragt til moskeen fra den ældgamle by Carthage.

Moskeen er også hjemsted for et af de allerførste og største universiteter i Islams historie, og et utal af muslimske præster er blevet uddannet på universitet gennem mere end 1.000 år.

#3 – Medinaen i Tunis

Medinaen i Tunis er en af de ældste og i manges øjne smukkeste af slagsen i verden. Siden 1979 har medinaen i Tunis været på UNESCO’s verdensarvsliste, bl.a. af samme årsag, som gør, at størstedelen af de mange hundrede tusinder af turister, som besøger byen hvert år, tager en tur igennem den.

I medinaen finder man nemlig over 700 forskellige bevaringsværdige monumenter, som strækker sig mellem alt fra paladser, moskeer og mausoleer til madrasaer og springvand. Alle disse monumenter pryder den gamle bydel, som også huser en lang række små butikker, markeder og spisesteder.

#4 – St. Vincent de Paul katedralen

St. Vincent de Paul katedralen er også på listen over seværdigheder, som mange turister skal opleve, når de besøger Tunis. Den gamle katedral er romerskkatolsk, og selv da Vatikanstaten overførte mange bygninger til den tunesiske stat i 1964, så bevarede romerskkatolske kirke i Tunesien St. Vincent de Paul katedralen under.

Katedralen blev bygget i slutningen af 1800-tallet og står i dag stadig smukt og velholdt, og nysgerrige turister kan sammen med de lokale besøge katedralen og se de smukke blandede stilarter af arkitektur indenfor.

#5 – Bab el Bhar

Den 5. og sidste attraktion på lisen over mere populære seværdigheder er Bab el Bhar, også oversat til Havporten på mere mundret dansk. Porten er også kendt som Porte De France, som igen kan oversættes til Porten til Frankrig.

Bab el Bhar er en gammel byport, som markerer adskillelsen af medinaen i Tunis og den europæiske del af byen. Som seværdighed er det ikke nødvendigvis fordi, der er så utroligt meget at gå på opdagelse i, når man besøger Bab el Bhar. Den har formentlig mest interesse for de mere historieinteresse turister. Men hvis du vil have den krydset af på must see-listen, så er den et besøg værd.

Hvor finder jeg et fly til Tunis?

Det er relativt nemt at finde frem til både hurtige og billige flyrejser til Tunis. Eftersom destinationen ikke er voldsomt langt væk fra Danmark, så kan de hurtigste rejser tage ned til 5-6 timer inkl. en mellemlanding.

Der er mange flyselskaber, der flyver fra bl.a. Københavns Lufthavn til Tunis Lufthavn, om end mange af dem, du vil støde på, ikke er danske selskaber.

Du kan finde et fly til Tunis ved at bruge en af de mange gode søgemaskiner, der sammenligner priser på flybilletter, eller du kan søge direkte i Google og få vist resultater i Google Flights.

FAQ om Tunis – Oftest stillede spørgsmål

Tunis er en stor by, som hvert år, måned og dag modtager mange nye turister, der ønsker at opleve Tunesiens hovedstad på forskellig vis.

Der kan dog være mange ting, du ikke ved om byen, men som du måske ønsker at vide – f.eks. praktiske informationer – inden du rejser dertil. Derfor har vi samlet en række af de oftest stillede spørgsmål vedrørende Tunis herunder.

Hvor ligger Tunis?

Tunis ligger i Tunesien, som er et land i Nordafrika. Tunis ligger mere specifikt i den nordøstlige del af landet og således ud til den tunesiske golf og Middelhavet.

Grundet Tunesiens geografisk lokalitet og hovedstadens placering, så ligger Tunis også forholdsvis tæt på såvel Malta som Sardinien og Sicilien.

Hvordan er sikkerheden i Tunis?

Du kan altid holde øje med det nuværende sikkerhedsniveau i et givent land eller by på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Tunis ligger som bekendt i Tunesien, som i øjeblikket er forholdsvist plaget af uro og i nogle områder terrortrusler.

Dog kan du sagtens rejse til Tunis i nogle af de øvrige større byer i den nordlige del af landet. Udenrigsministeriet fraråder imidlertid al unødvendig rejse i de vestlige og sydlige dele af landet, da terrortruslen er forhøjet i disse områder.

Men hvis du rejser til landet og mere eller mindre kun opholder dig i hovedstaden Tunis, så behøver du ikke at være lige så bekymret. Du bør selvfølgelig fortsat passe på dig selv og være opmærksom på diverse mindre farlig kriminalitet såsom lommetyveri o. lign., da der er tale om et relativt fattigt land.

Skal jeg have visum for at rejse til Tunis?

Du behøver ikke et visum for at rejse ind i Tunesien og besøge Tunis, hvis du lever op til nogle kriterier. Først og fremmest er opholdet kun visumfrit de første 90 dage, så hvis du planlægger at blive i byen og landet i længere tid end dét, skal du ansøge om visum.

Vær desuden opmærksom på, at du skal medbringe et gyldigt pas, som samtidig er gyldigt i minimum 3 måneder efter opholdets afslutning.

Kan jeg tage på badeferie i Tunis?

Du kan roligt tage på badeferie i Tunis, selvom det er en storby og landets hovedstad. Der ligger mange strande i og uden for byen, om end de kan være relativt fyldte af lokale og turister hen over sommerperioden – særligt i weekenderne.

Blandt nogle af de nærtliggende strande er følgende:

  • La Goulette – Ca. 10 km fra Tunis centrum
  • Sidi Bousaad/Marsa – Ca. 15 km fra Tunis centrum
  • Gammarth – Ca. 30 km fra Tunis centrum

Foruden disse strande kan du også tage på en lidt længere tur til byen Hammamet, som ligger ca. en times kørsel fra Tunis. Her finder du en lang række smukke badestrande, hvor også dykning og snorkling er meget populært pga. det flotte undervandsliv.

Hvor mange mennesker bor der i Tunis?

I 2008 blev der lavet en opgørelse, som viste, at der boede omtrent 1,2 mio. indbyggere i Tunesiens hovedstad, Tunis. Byen har et areal på 213 km2, hvilket på det tidspunkt gav en befolkningstæthed på 5.644 mennesker pr. km2.

Hvordan er vejret i Tunis?

Tunis har et frodigt og varmt klima, som resulterer i lækkert sommervejr og mildt vintervejr. Vejret minder på mange måder om det, du finder på øerne i Middelhavet og en del af de andre velkendte lande, som grænser ud til Middelhavet.

Om sommeren kan temperaturen i dagtimerne svinge sig op på 32 grader i gennemsnit, mens de varmeste temperaturer om vinteren ligger omkring de 15-16 grader. Det regner stort set ikke fra juni til august, mens der kan falde op til 70 mm regn om måneden i hhv. december og januar.