Algeriet

Algeriet er et smukt og kolonorm stort land i det nordlige Afrika. Landet har siden 2011 været det største land i Afrika, og derudover er landet samtidig det største i den arabiske verden og blandt middelhavslandene.

De frodige naturområder i den nordlige og centrale del af landet lokker sammen med en spændende kultur og smukke sandstrande mod nord hvert år mange turister til. De sidste par årtier har Algeriet dog desværre været plaget af uroligheder og borgerkrige mellem de religiøse grupperinger i landet.

Derfor er det heller ikke sikkert at bevæge sig rundt i store dele af landet. Heldigvis kan man som nysgerrig turist sagtens besøge nogle af de største byer såsom Algier, Oran og Constantine, så længe man passer godt på sig selv og bruger sin sunde fornuft. Mange turister flokkes til de populære og flotte badebyer langs den nordlige kyst, som grænser ud til det varme Middelhav og dets behagelige sommerklima, som vi kender fra de øvrige lande i middelhavsområdet.

I løbet af denne guide ser vi nærmere på nogle af de større og populære byer i Algeriet. Vi kommer rundt om demografi, natur og klima samt religion, og så tager vi et kort kig på Algeriets nyere historie, som har været præget af konflikter, men samtidig en kontinuerlig overgang til demokrati.

Hvis du overvejer at rejse til Algeriet, så anbefaler vi allerede nu, at du dels tjekker op på sikkerhedsniveauet via Udenrigsministeriets hjemmeside, dels at du sørger for at forhøre dig ad hos rejseselskaber og flyselskaber, så du ved, hvor du bør og ikke bør begive dig hen, mens du opholder dig i det enorme afrikanske land.

Byer i Algeriet

Der findes et utal af store og små byer fordelt ud over hele Algeriet, da landet er enormt målt på geografisk areal. De mest populære byer for turister og andre interesserede fra udlandet ligger dog i den nordlige del af landet, hvor der dels er mere fredeligt, dels er et mere behageligt klima og et smukt Middelhav langs nordgrænsen.

I dette afsnit kigger vi nærmere på nogle af de største og mest populære byer i Algeriet, så du kan få et indtryk af, hvilke du kunne have lyst til at undersøge nærmere.

Algier: Algier har lagt navn til landet og er samtidig Algeriets største by og hovedstad. Byen har et areal på 363 km og et indbyggertal på knap 3,5 mio. mennesker målt i 2011. Det giver en stor befolkningstæthed på ca. 9.400 mennesker pr. km2. Algier lokker hvert år mange turister til, bl.a. fordi byen rummer så mange seværdigheder i form af forskellige museer, gamle velbevarede bygninger, markeder, store shoppingcentre og smukke parker.

Oran: Oran er Algeriets næststørste by med et befolkningstal på ca. 700.000 indbyggere. Byen ligger i den nordvestlige del af Algeriet, smukt placeret i en bugt lige ud til Middelhavet med Spaniens sydøstlige kyst overfor. Oran er en populær bade- og ferieby, hvor også en del danskere rejser til for at slappe af i varmen på et af de mange flotte hoteller.

Annaba: Annaba er en by med en blodig fortid, som i sin tid blev ødelagt og revet ned af araberne 697 e.Kr., men den er til gengæld blevet genopført i smukkere form siden da og står den dag i dag. Der boede i 2002 omkring 260.000 mennesker i byen, hvilket gør den til den største by i regionen af samme navn. Annaba ligger nærmest så langt østpå, man kan komme via den nordlige middelhavsgrænse, og byen grænser således næsten op til Tunesien, der ligger øst for Algeriet.

Constantine: Ikke langt fra Annaba ligger Constantine, som dermed også er placeret i den nordøstlige del af Algeriet. I modsætning til de andre byer på listen ligger Constantine ikke lige ud til Middelhavet, men derimod ca. 80 km inde i landet. Af samme årsag tiltrækker byen ikke så mange badeglade turister, om end mange fortsat besøger den store by pga. det store udvalg af historiske og kulturelle seværdigheder og aktiviteter. Byen er landets tredjestørste by med et indbyggertal på ca. 500.000 mennesker.

Klima, demografi og vejr i Algeriet

klima i algeriet

Algeriet er et meget stort land, og derfor er der også mange forskellige geografiske klimaer i landet. Siden 2011 har landet officielt været Afrikas største land, efter at Sudan blev opdelt.

Den nordlige del af Algeriet har ganske varme og tørre somre med lunt middelhavsvand langs kysterne og en varm og sandfyldt scirocco-vind, som blæser ind over landet. Om vinteren er den nordlige del af landet præget af et mildt og regnfuldt klima, som giver ekstra vand til jorddykningen i landet.

Den nordøstlige del og sydvestlige del af landet har store sletter med frodigt klima, mens den sydlige del af landet udgøres af Saharas tørre ørkenlandskab. Af samme grund bor langt størstedelen af Algeriets befolkning også i den nordlige del af landet.

Algeriets demografi i tal:

  • Befolkning: 99 % af hele befolkningen i Algeriet er arabisk berber
  • Gennemsnitsalder: Den gennemsnitlige alder for befolkningen i landet i 2002 var 22,5 år
  • Gennemsnitslevealder: Den gennemsnitlige levealder i Algeriet var i 2003 70,5 år
  • Religion: Op mod 99 % af befolkningen er ifølge landets sunnimuslimske stat sunnimuslimer, mens kristne og jøder udgør 1 % af befolkningen
  • Sprog: Der tales arabisk, fransk og diverse berber-dialekter i landet
  • Analfabetisme: Desværre var hele 30 % af Algeriets voksne befolkning i 2003 fortsat analfabeter pga. det lave skole- og uddannelsesniveau i landet

Algeriets historie

algeriets flag

Algeriet har – som mange andre afrikanske lande – en meget lang og desværre blodig og drabelig historie. Mange forskellige folkefærd, konge- og kejserdømmer har hersket i landet over de sidste par tusinde år.

I den nyere historie kigger vi dog mest fra 1830 og fremefter. Det var nemlig fra omkring 1830, at Frankrig begyndte at indtage landet og kolonisere det blandt mange andre lande på dén tid. Det førte til slaveri og undertrykkelse af landets indbyggere.

I 1962 blev landet erklæret selvstændigt af Frankrig – det skete ved Évian-aftalen, som blev indgået efter Algierkrigen. Siden 1991 er flere end 100.000 mennesker blevet dræbt i Algeriet. Samme år valgte den daværende regering at aflyse et valg, hvor Den Islamiske Frelserfront ellers stod til at vinde stort.

Det skabte konflikter og bølger op gennem den allernyeste historie, og derfor er og har landet også været plaget af krig, uro og terrortrusler. I den forbindelse vil vi nævne, at du bør undersøge sikkerhedsniveauet i landet via Udenrigsministeriets hjemmeside, inden du rejser til specifikke områder i landet.

Religion i Algeriet

Algeriet er i stor grad et muslimsk land, hvor over 90 % af hele befolkningen bekender sig til den muslimske trosretning. Stort set alle muslimer i Algeriet er sunnimuslimer, selvom der bor en mindre del ibadi i Ghardaïa-regionen.

Foruden islam er også kristendommen og jødedommen tilstede i landet, om end repræsentanterne af disse religioner er i undertal. Der findes efter officielle tal omkring 150.000 kristne i landet, og antallet af jøder er mere uvist, da mange jøder fik frataget statsborgerskabet efter landet fik sin selvstændighed.

Islam påvirker også og har påvirket størstedelen af arkitekturen og kulturen i landet, hvilket tydeligt kan ses på de mange moskéer og øvrige monumenter i de større byer og i landdistrikterne rundt om i Algeriet.

FAQ om Algeriet

Vi har samlet nogle af de oftest stillede spørgsmål om Algeriet til dig i de følgende afsnit. Skulle du brænde inde med flere spørgsmål efterfølgende, kan du altid søge mere information på bl.a. det danske Udenrigsministeries hjemmeside og via Google. Du er også velkommen til at kontakte os med spørgsmål, som vi kan inkludere i denne guide til gavn for andre læsere.

Hvad hedder hovedstaden i Algeriet?

Hovedstaden i Algeriet hedder Algier, eller Algiers, afhængig af hvor du slår det op. Algier er samtidig landets absolut største by med omkring 3.500.000 indbyggere, hvilket udgør 1/10 af landets samlede befolkning.

Befolkningstætheden i byen er høj og ligger på ca. 9.400 indbyggere pr. m2 på et areal på ca. 363 km2.

Hvad er den næststørste by i Algeriet?

Den næststørste by i Algeriet efter Algier hedder Oran. Oran ligger i den nordvestlige del af landet og ud mod Middelhavet, og byen har omtrent 700.000 indbyggere. Oran er også en populær feriedestination for turister, bl.a. pga. de flotte hvide sandstrande.

Hvor ligger den danske ambassade i Algeriet?

Danmark er til stede i Algeriet i form af vores danske ambassade, som kan hjælpe og rådgive danskere, som rejser til og fra landet.

Den danske ambassade i Algeriet ligger i Algier i det centralnordlige del af landet. Nærmere bestemt findes ambassaden på følgende adresse:

07, Chemin Doudou Mokhtar

Ben Aknoun

Alger

Du kan komme i kontakt med ambassaden via deres hjemmeside.

Hvor finder jeg et kort over Algeriet?

Hvis du skal bruge et detaljeret kort over Algeriet og de mange områder og byer, som det store land rummer, så kan du med fordel anvende Google Maps, som løbende opdateres med vigtige detaljer såsom infrastruktur.

Du kan bruge Google Maps via en browser på din computer, smartphone eller tablet, eller du kan downloade det som app på din telefon eller tablet og have med dig rundt på farten.

Er det sikkert at rejse til Algeriet?

algeriet sikkerhed

Det er altid en god idé at holde dig ajour med sikkerhedsniveauet i Algeriet via det danske Udenrigsministeries rejsevejledning, hvor alvorlige emner som terrortrusler o. lign. løbende bliver beskrevet og opdateret.

I øjeblikket fraråder UM således, at du holder dig fra såvel det centrale som det sydlige Algeriet, og derudover bør du undgå alle områder, som grænser op til Mauretanien, Mali, Niger, Libyen og den sydlige del af Tunesien.

De anbefaler desuden, at du generelt udviser forsigtighed og passer på din egen sikkerhed, når du færdes i de større byer såsom Algier, Oran og Constantine.

Generelt set har de fleste danske turister dog ingen problemer med at besøge de større byer nævnt herover.

Er der en fællesbetegnelse for Marokko, Algeriet og Tunesien?

Marokko, Algeriet og Tunesien indgår sammen med Libyen, Mauretanien og Vestsahara i den region, vi kalder Maghreb. Du kan læse mere om Maghreb-regionen på vores forside.

Skal man have visum til Algeriet?

Ja, du skal have et visum for at rejse ind i Algeriet. Dette søger du om hos Algeriets ambassade i Danmark. Vær opmærksom på, at dit pas også skal have en længere gyldighedsdato efter opholdets afslutning end ellers. Når du rejser til Algeriet, skal dit pas være gyldigt i 6 måneder ud over selve opholdets varighed.

Hvor ligger Algeriet?

Algeriet ligger i det nordlige Afrika og er en del af Maghreb-regionen. Landet er også et af de største i dét område med sit store areal på knap 2,4 mio. km2 og et indbyggertal på hele 32,5 mio. mennesker anslået i 2005.

Algeriet grænser op til Middelhavet mod nord, og så har landet i øvrigt grænser op til en række andre lande, herunder Tunesien, Libyen, Marokko, Niger, Mali, Mauretanien og Vestsahara, hvilket gør det til et af de lande i Nordafrika, som grænser op til flest andre lande.

Kan man få billige flybilletter og rejser til Algeriet?

Det er muligt at booke billige flybilletter og rejser til Algeriet, da landet ikke ligger voldsomt langt fra Danmark.

Der er både nationale og internationale luftfartsselskaber, som flyver mellem Algeriet og Danmark – dog med stor risiko for mellemlandinger, da man trods alt skal hele vejen ned gennem Europa og over Middelhavet, før man når Algeriet.

Desværre er det et fåtal af de danske rejseselskaber, som tilbyder charterrejser til Algeriet. Du skal lede efter de mindre rejsebureauer, såsom det ikoniske og lidt skæve Viktors Farmor, som tilbyder grupperejser til Algeriet og øvrige lande i Afrika.

Det er dog også en mulighed at arrangere rejsen på egen hånd, da du via større hotelsider såsom Hotels.com kan booke hotel selv, og så bestiller du blot flybilletten ved siden af.

Hvilken valuta bruger man i Algeriet?

I Algeriet bruger man algeriske dinar eller dinarer i flertal. Valutaen har samme navn som i Tunesien, hvor pengene også hedder dinar.

Men i modsætning til tunesiske dinar, så er de algeriske af slagsen væsentligt mindre værd. I sommeren 2018 kunne man få omtrent 18,49 algeriske dinar (DZD) for 1 dansk krone.